Historie

De H. Andreaskerk staat midden in het dorp Groessen aan de Dorpstraat. De kerk wordt, samen met de kerk van Duiven, voor het eerst genoemd in een ruil-akte uit het jaar 838. De kerk is dan de kerspel- (=parochie) kerk voor zowel Groessen als Duiven.

De stichting van de Andreasparochie moet ruim vóór 838 hebben plaatsgevonden. Het is echter onbekend in welk jaar. Het 1250-jarig bestaan zal dus nooit exact gevierd kunnen worden, zo die datum al niet voorbij is.

De kerk van 838 moet gestaan hebben op De Oude Wedem, de plaats waar nu de boerderij “de Nieuwe Weem” staat. Nadat Duiven in 1131 een zelfstandige parochie was geworden, heeft men de Groessense kerk verplaatst naar de plek waar omstreeks 1150/1180 de toren werd gebouwd, met daar tegenaan een klein Romaans kerkje.

Omstreeks 1500 werd, waarschijnlijk na een of enkele verbouwingen, tegen de bestaande toren een kerk in Gotische stijl gebouwd, waarvan het meest westelijke deel is overgebleven. In 1891 werd het priesterkoor nog eens vergroot in neo-gotische stijl en na nog een verbouwing, die in 1923 begon, kreeg de kerk in 1933 haar huidige aanzien.